Autor |
Wiadomość |
vandermiet
Gość
|
Wysłany:
Nie Mar 19, 2006 8:43 am |
|
Hej!
Wydaje mi sie, ze ktos spiewal kiedys kawalek "Pamiec".. Czy wiecie moze kto to byl i jak nazywal sie ten kawalek? Kiedy uslyszalem go na spektaklu to az mnie dreszcz przeszedl Skads znam ta melodie... Help |
|
|
|
|
Ivellios
Dachowy Wódz
|
Wysłany:
Nie Mar 19, 2006 4:57 pm |
|
No więc na całym świecie znanych jest przynajmniej 170 różnych wersji tego utworu, najbardziej znana to "Memory" w wykonaniu Barbary Streisland.
Pierwsze nagranie "Memory" po polsku pochodzi z 1984 roku, jest to "Pamięć" w wykonaniu Zdzisławy Sośnickiej z tekstem Jacka Cygana. Obecnie wykonywana w Teatrze Roma wersja zawiera tekst Daniela Wyszogrodzkiego.
Istnieje jeszcze kilka innych polskich tłumaczeń "Memory", np. tłumaczenie pojawiające się w polskich napisach do wersji filmowej "Kotów" na DVD.
Nagrania B. Streisland, Z. Sośnickiej i TM Roma znaleźć można w dziale "Download". |
|
|
|
|
vandermiet
Gość
|
Wysłany:
Pon Mar 20, 2006 10:48 pm |
|
Jestem pod wrazeniem wiedzy naszego Nestora Dziekuje bardzo za szczegolowa odpowiedz |
|
|
|
|
Nefrestim
Mały Kociak
|
Wysłany:
Nie Lis 26, 2006 1:25 pm |
|
Mam pytanie. Zależałoby mi na zdobyciu tego utworu w wersji angielskiej lub tej "świeżej" w polskim wykonaniu jednak nie mogę nigdzie znaleść w internecie. Mama zamiar zamówić sobie płytę ale boję się że nie wytrzymam ^__^''' czy ktoś może posiada ten utwór i z dobroci wysłałby mi go na maila? |
|
|
|
|
Gość
|
Wysłany:
Sro Gru 13, 2006 8:08 pm |
|
Czy w dziale Download jest nagranie B. Streisland? Słyszałem kilka miesięcy temu w radio tylko końcówkę, wydawało mi się, że głos bardziej mi Streisland przypominał. Ale końcówka była zaśpiewana inaczej "...has begun" było mocno wyciągnięte do góry.
Sarah Brightman występowała jako Jemima w Londynie, tzn., że powinna śpiewać fragment "Memory"? Pytanie jest takie: czy Brightman zaśpewała kiedykolwiek cały utwór "Memory", niekoniecznie w musiacalu? Znalazłem kiedyś na sieci mp3 z Memory, słabej jakości (skasowałem...) , b. podobny do tego z Download, opatrzony informacją, że to Sarah Brightman... |
|
|
|
|
elektryczny kot
Mały Kociak
|
Wysłany:
Sro Gru 13, 2006 8:12 pm |
|
Pytanie o S. Brightman to moje, tylko jako początkującemu nie wyszło logowanie... |
|
|
|
|
Ivellios
Dachowy Wódz
|
Wysłany:
Pią Gru 15, 2006 11:18 pm |
|
Nie sprawdzałem, ale pamiętam, że dawałem kiedyś do downloadu wersję Streisland.
Co do S. Brightman to ja nie pamiętam żeby ona kiedykolwiek śpiewała całą "Pamięć". Chociaż wcielała się w różne role i może kiedyś śpiewała... (ja przynajmniej mam na dysku kawałek jej wykonania "Makiawela" ) |
|
|
|
|
|